Wynajem dużych powierzchni chłodniczych

konserwacja central wentylacyjnychNie wszystkie osoby, które potrzebują mieć zapewniony dostęp do chłodni stać na dokonanie ich zakupu.
Wobec tego decydują się one na wynajem większych powierzchni chłodniczych.
Znajdują się w nich duże zamrażarki, w których można przechowywać wiele różnych towarów wymagających bardzo niskich temperatur.
Trzeba przyznać, że koszty utrzymania wynajętych powierzchni chłodniczych są na tyle mało obciążające, że na pewno warto decydować się na ich wynajęcie w momencie, gdy jakaś osoba nie jest w stanie dokonać zakupu chłodni. Muszą one jednak pamiętać o tym, aby stosować się do zasad użytkowania dużych powierzchni chłodniczych, aby móc wykorzystywać wszystkie atuty ich posiadania.

Pompa_ciepła Sprawność- definicja z Wikipedii

Pompy ciepła wykorzystują jako dolne źródło energię cieplną niskotemperaturową (o niskiej energii) (w praktyce 0 °C - 60 °C), trudne do innego praktycznego wykorzystania. gdzie: W praktyce temperatura skraplacza jest od kilku do kilkunastu stopni wyższa od temperatury ogrzewanego pomieszczenia, a temperatura parownika jest o kilka stopni niższa od temperatury dolnego źródła ciepła. Ze wzoru tego wynika, że pompy ciepła mają dużą efektywność przy małej różnicy temperatur, a tracą ją szybko wraz ze wzrostem tej różnicy. Równość w powyższym wzorze może być osiągnięta wyłącznie w doskonałej, odwracalnej pompie ciepła.

Rzeczywiste urządzenia mają niższą efektywność, z powodu przede wszystkim dwóch efektów: Seryjnie budowane sprężarkowe pompy ciepła osiągają typowo sprawność równą 50?60% sprawności pompy doskonałej.

W odniesieniu do wystandaryzowanych warunków pracy (temperatura parownika 0 °C = 273 K, temperatura skraplacza 50 °C = 323 K) daje to współczynnik efektywności pompy około 3,5, co oznacza, że ponad 70% dostarczonego przez pompę ciepła pochodzi z dolnego źródła, a reszta pochodzi z pracy sprężania.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła

Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód

konserwacja central wentylacyjnych
Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód i śnieg.
Już pięć tysięcy lat temu stosowano je w Chinach do chłodzenia napojów.

Również Chińczycy przywozili z gór bloki lodu, które przechowywali aż do lata.

Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na terenie domostw) żywność razem z lodem, natomiast Rzymianie transportowali z gór śnieg, który umieszczali w izolowanych słomą dołach tworząc w ten sposób prymitywne lodówki.

Metoda ta była stosowana jeszcze w XVIII wieku w Anglii.
W Egipcie oraz Indiach używano porowatych glinianych naczyń, w których efekt chłodzenia uzyskiwano dzięki odparowaniu części zawartości.
Ten efekt wykorzystywali również Persowie, którzy zwiększali intensywność parowania przez nadmuch powietrza. Zimna woda płynęła w kanałach pod podłogą chłodząc wnętrze pałacu.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo.